top of page

Pârghii politice si legi

Există o serie de pârghii politice destinate să abordeze provocările legate de participarea redusă a femeilor la piața forței de muncă. Printre acestea se numără politicile menite să asigure un echilibru între viața profesională și cea privată, cum ar fi cele privind concediile din motive familiale, bine concepute și echilibrate din punctul de vedere al genului, formulele flexibile de muncă și serviciile de îngrijire formale, precum și politicile de limitare a factorilor economici care le descurajează pe femei să lucreze.

CONCEDII DIN MOTIVE FAMILIALE ECHILIBRATE DIN PERSPECTIVA GENULUI 

Acordarea de concedii plătite din motive familiale tinde să stimuleze participarea femeilor la forța de muncă deoarece:  

∙ ajută femeile să concilieze viața profesională cu viața de familie;

∙ le permite să beneficieze de timp liber atunci când au un copil mic de îngrijit;  

∙ le întărește legătura cu piața forței de muncă.  

De asemenea, datele arată că măsurile eficace de protecție împotriva concedierii lucrătoarelor gravide sau a lucrătoarelor care se întorc din concediu pot avea un rol important în rămânerea femeilor pe piața forței de muncă. Pe de altă parte, concediile excesiv de lungi s-au dovedit a avea un efect dăunător asupra carierelor femeilor, făcând mai dificilă reintrarea lor pe piața forței de muncă.

S-a demonstrat, de asemenea, că o utilizare echilibrată a drepturilor la concediu între femei și bărbați după nașterea copiilor are efecte pozitive asupra împărțirii responsabilităților casnice și de îngrijire și asupra participării femeilor la piața forței de muncă. Utilizarea concediilor de către tați reduce o parte din sarcina îngrijirii plasată asupra mamelor și le permite astfel femeilor să revină mai devreme pe piața forței de muncă.

 

Cu toate acestea, în general tații își iau foarte rar concediu de paternitate și concediu pentru creșterea copilului și atunci când fac acest lucru, perioadele de concediu sunt de obicei foarte scurte. Nivelul prestațiilor și gradul de flexibilitate (și anume posibilitatea de a lua concediu fragmentat sau cu fracțiune de normă) pot spori gradul de utilizare al acestor concedii de către tați. Rezervarea unor perioade de concediu pentru tați (concediu de paternitate și concediu netransferabil pentru creșterea copilului) poate, de asemenea, să sporească gradul de utilizare al acestor concedii de către tați.  

Concediile adecvate pentru a avea grijă de alte rude aflate în întreținere pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra ratei de ocupare a femeilor. În cazul în care nu se acordă concedii pentru îngrijire, în general, femeile sunt cele care vor lucra cu fracțiune de normă sau care vor părăsi piața forței de muncă pentru a avea grijă de ruda lor pentru o perioadă scurtă de timp.

  

FORMULE FLEXIBILE DE LUCRU

O disponibilitate insuficientă a formulelor flexibile de lucru – cum ar fi munca la distanță și cu program flexibil – și a programului de lucru redus (munca cu fracțiune de normă) poate determina persoanele cu responsabilități de îngrijire, în special femeile, să iasă de pe piața forței de muncă. Potrivit Eurofound, peste jumătate din mamele inactive ar prefera să lucreze cu fracțiune de normă. Factorii motori esențiali ai eficacității sunt prezența unui consens între partenerii sociali că flexibilitatea are un rol important, existența la locul de muncă a unei culturi favorabile formulelor flexibile de lucru, precum și capacitatea de adaptare la nevoile în schimbare de-a lungul vieții. Cu toate acestea, disponibilitatea muncii cu fracțiune de normă poate duce la diferențe de salarizare între femei și bărbați și pe termen lung poate spori decalajul dintre pensiile primite de femei și bărbați. Acest lucru se datorează faptului că femeile lucrează adesea cu fracțiune de normă deoarece își asumă o pondere mai mare a responsabilităților de îngrijire . Asigurarea calității muncii flexibile și o utilizare echilibrată din punctul de vedere al genului a acestor formule sunt esențiale pentru a garanta egalitatea de gen.

SERVICII DE ÎNGRIJIRE FORMALE ACCESIBILE, ABORDABILE CA PREȚ ȘI DE CALITATE

 

Serviciile de îngrijire formale sunt instrumente importante pentru eliminarea obstacolelor din calea ocupării forței de muncă. În cadrul tabloului de bord social, indicatorul principal pentru îngrijirea copiilor preșcolari este rata de școlarizare a copiilor cu vârsta sub 3 ani care beneficiază de îngrijire formală. În 2015, numai 31 % dintre copiii cu vârsta sub 3 ani au beneficiat de îngrijire formală, procent inferior obiectivului de la Barcelona de 33 %. În cinci state membre, erau înscriși chiar mai puțin de 10 % dintre copiii cu vârsta sub 3 ani (a se vedea figura x). Ratele scăzute de prezență pot reflecta posibilele deficiențe în ceea ce privește furnizarea de servicii formale de îngrijire a copiilor, în special pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani. Pe lângă lipsa locurilor disponibile, printre obstacolele din calea utilizării acestor servicii se numără dificultățile de acces (distanța, orarul de funcționare, criteriile stricte de eligibilitate), costurile directe ridicate ale acestor servicii și calitatea slabă.

Îmbătrânirea demografică duce la creșterea cererii de servicii de îngrijire pe termen lung, o tendință preconizată să continue pe viitor. Totuși, în multe state membre, aceste servicii sunt dezvoltate insuficient. Lipsa unor structuri adecvate de îngrijire pe termen lung afectează participarea la forța de muncă a persoanelor care asigură servicii informale de îngrijire, în rândul cărora femeile au o pondere disproporționată.

LEGISLAȚIA UNIUNII EUROPENE

 

● Directiva privind egalitatea de tratament între femei și bărbați în domeniul muncii (2006/54/CE)

Aceasta interzice discriminarea directă și indirectă pe criterii de gen în ceea ce privește angajarea, condițiile de muncă, remunerarea și promovarea.

 

● Directiva privind echilibrul între viața profesională și cea personală (2019) Oferă reguli privind concediul parental, concediul pentru îngrijitori și opțiunile de lucru flexibil, pentru a sprijini femeile și bărbații să împartă responsabilitățile familiale.

 

● Strategia UE pentru egalitatea de gen (2020-2025)

Această strategie include măsuri specifice pentru eliminarea diferențelor salariale, reducerea hărțuirii la locul de muncă și promovarea femeilor în poziții de conducere.

Pict3ure3.jpg

© 2035 by Site Name. Powered and secured by Wix

bottom of page